Pārlekt uz galveno saturu

Izcilākajiem jaunajiem LLU zinātniekiem pasniedz ALTUM balvu

Attēla autors: No LLU arhīva

2.  jūnijā Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) 25 gadu jubilejas kopsapulcē tika pasniegta Attīstības finanšu institūcijas ALTUM balva jaunajām LLU zinātniecēm – Asnatei Ķirsei, Ievai Siksnānei un Madarai Maslovai.

Balva izveidota sadarbības starp Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), LLMZA, LLU Attīstības fondu un ALTUM ietvaros, lai atbalstītu LLU studējošo iesaistīšanu zinātniskajos pētījumos un veicinātu lauku attīstības projektu kreditēšanu, kā arī novērtētu jauno zinātnieku ieguldījumu lauku attīstībā. Konkursa mērķis ir stimulēt pētniecības kvalitāti un vēlmi jaunajiem zinātniekiem nākt klajā ar neparastiem un inovatīviem risinājumiem, un par konkursā iesniegto pētījumu, kas vērsts uz Latvijas lauku modernizāciju, uzņēmējdarbības attīstību un finanšu līdzekļu efektīvu izmantošanu, piešķirt apbalvojumus izcilākajiem jaunajiem doktoriem un maģistriem.

2017. gada konkursa pavasara kārtā par laureāti jauno zinātnieku grupā kļuva Asnate Ķirse ar pētījumu "Progresīvu apstrādes paņēmienu ietekme uz pākšaugu pastēšu kvalitāti uzglabāšanas laikā" (zinātniskā vadītāja, Dr.sc.ing.  Daina Kārkliņa). Savukārt maģistru grupā 1. vietu ieguva Ieva Siksnāne par maģistra darbu "Lauksaimniecībā izmantojamo zemju ūdens notecē esošā slāpekļa un fosfora izvērtējums lauku saimniecībās" (zinātniskā vadītāja profesore, Dr.oec. Aina Dobele) un 2. vietu ieguva Madara Maslova par maģistra darbu "Lauku bibliotēku darbs kā tīklošanas fenomens kopienās" (zinātniskā vadītāja docente, Dr.sc.soc. Dina Bite).

Balvas apmērs vienam jaunajam doktoram – 500 eiro, savukārt diviem jaunajiem maģistriem – 250 eiro lielas naudas balvas katram.

""Altum" ir priecīgs būt par sadarbības partneri un draugu LLMZA un LLU, jo mūsu mērķis ir veicināt Latvijas tautsaimniecības un tai skaitā lauksaimniecības attīstību. Tas, ka jaunie LLU zinātnieki iesaistās zinātniskajā darbā, kā arī viņu veiktie pētījumi, atklājumi tiek komercializēti, pārvēršot par jauniem uzņēmumiem, ir ļoti apsveicami. Bizness bez naudas nav iespējams, tāpēc ALTUM jaunajiem zinātniekiem dāvina – 1000 eiro," pasniedzot balvu, uzsvēra Attīstības finanšu institūcijas ALTUM Zemgales reģiona vadītāja Mārīte Lazdiņa.

LLMZA priekšsēdētāja, LLU profesore Baiba Rivža par konkursu stāsta, ka sadarbības ietvaros svarīga ir informācija par uzņēmējdarbības atbalsta iespējām laukos, tai skaitā par ALTUM sniegto atbalstu dzīvotspējīgu uzņēmējdarbību sekmējošu ideju attīstībai, kas būtiska gan jaunajiem zinātniskiem, gan LLU mācībspēkiem, kuri šo informāciju tālāk var nodot studējošajiem, kā arī nākamajiem uzņēmējiem.

Laureātiem un to vadītājiem tika pasniegti arī pateicības raksti no LLMZA.

Pievienots 02/06/2017