Pārlekt uz galveno saturu

Iegūst doktora grādu par pākšaugu pastēšu produktu izstrādi

Attēla autors: No LLU arhīva

12. aprīlī Pārtikas zinātnes nozares promocijas padomē promocijas darbu “Progresīvu apstrādes paņēmienu ietekme uz pākšaugu pastēšu kvalitāti uzglabāšanas laikā” aizstāvējusi Asnate Ķirse un ieguvusi doktora grādu inženierzinātnē. Promocijas darba zinātniskā vadītāja ir profesore, Dr. sc.ing. Daina Kārkliņa.

Promocijas darba mērķis bija izstrādāt jaunus pākšaugu produktus un izvērtēt augstspiediena un sous vide apstrādes paņēmienu ietekmi uz to kvalitāti uzglabāšanas laikā. Jaunā zinātniece pierādījusi, ka pākšaugu pastēšu uzglabāšanas termiņu ir iespējams pagarināt, izmantojot iepriekš minētos paņēmienus.

Pateicoties A. Ķirses darbam, Latvijā pirmo reizi pētīta melnacoto pupiņu un pelēko zirņu piemērotība inovatīvu augu valsts izcelsmes pastveida produktu ražošanai. Tādējādi ir radīti jauni produkti – pākšaugu pastētes, kuru gatavošanas paņēmiens reģistrēts ar LR patentu 14705 (2014).

Pētījumā ir analizēta augstspiediena un sous vide paņēmiena ietekme uz pastētes kvalitāti un noteikts piemērotākais apstrādes režīms, kā arī ieteicamais pastēšu uzglabāšanas termiņš.  Promocijas darba zinātniskais nozīmīgums arī izpaužas faktā, ka autore veikusi inaktivikācijas kinētikas modelēšanu sous vide apstrādātām pākšaugu pastētēm, izmantojot lineāros un nelineāros matemātisko modeļus.

Sagaidāms, ka, balstoties uz pētījuma rezultātiem, tautsaimniecībā tiks paplašināta pākšaugu izmantošana olbaltumvielām un šķiedrvielām bagātu produktu ražošanā un paplašināsies piedāvāto produktu sortiments, it īpaši veģetāriešiem.

Plašāk ar A. Ķirses pētījuma rezultātiem iespējams iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Pievienots 12/04/2017